ADMINISTRATIA ZONEI LIBERE SULINA   
 
|   home   ZONA LIBERA   |   CADRUL LEGAL   |   ORASUL SULINA   |  ACTIVITATI SI AVANTAJE | INFRASTRUCTURA TARIFE  |  LICITATII  |  CONDUCERE - CONTACT

 ORASUL SULINA


     Coordonate geografice: 450 9’ 37”latitudine nordica si 29040’37” longitudine estica.
     Clima: temperat continentala.
     Predomina vanturile de la N, NE. In lunile ianuarie si februarie exista pericolul aparitiei sloiurilor pe Dunare, dar senalul navigabil este functional datorita spargatoarelor de gheata.
     Adancimea maxima la Bara Sulina: 23 picioare (9,08 m)
     Fluviul Dunarea: traverseaza 10 tari si strabate teritoriul tarii noastre pe o lungime de 40 % din lungimea totala navigabila a sa (de 2.588 km).
     Orasul-port Sulina: este amplasat la gura de varsare a Canalului Sulina in Marea Neagra, fiind cel mai estic oras al tarii noastre.
     In vedere de sus, orasul-port are o compozitie liniara de-a lungul axei cardinale est-vest cu deschiderea principala la Dunare (Canalul Sulina), fiind amplasat pe ambele maluri, cu pondere urbana pe malul drept.
    Extremitatea estica a orasului pe o adancime de 1 km se afla in zona functional-turistic a litoralului romanesc al Marii Negre, deschiderea principala a orasului se mentine insa catre Dunare,in zona litorala nefiind promovate constructii portuare.
     Acces: In orasul Sulina se poate ajunge doar pe calea apei, existand posibilitatea de deplasare cu doua tipuri de mijloace de transport: nava rapida si nava clasica(deplasarea cu aceasta nava este o adevarata placere pentru cei indragostiti de natura).

PORTUL SULINA

     Este amplasat pe malul drept al Canalului Sulina, in zona orasului si dispune de urmatoarele constructii portuare: cheu vertical din beton armat in lungime de 3.340 ml; trei estacade din beton armat, avand fiecare un front de acostare de 80 ml si o adancime de acostare de-7,50 m, doua estacade din beton armat cu un front de acostare de 100m.l. si respectiv 200ml, cu o adancime de-3,50 ml, doua estacade din beton armat, cu un front de acostare de 30 ml. fiecare, care asigura o adancime de acostare de-2,50 ml, cheu pereat in lungime de 2.600 ml pentru apararea malului, cu prelungirea cheului vertical si spre amonte de uzina de apa.
     Aceste constructii portuare amenajate de-a lungul falezei orasului asigura conditii pentru acostarea navelor maritime care intra si ies de pe Canalul Sulina, precum si a navelor care deservesc traficul local de marfuri si pasageri.
Sistemul constructiv al acestora si amplasarea lor pe faleza orasului exclude posibilitatea amenajarii lor in vederea derularii traficului de tranzit.

SANTIERUL NAVAL SULINA

     Este situat pe malul stang al Canalului Sulina, este o unitate industriala specializata si dotata cu ateliere, utilaje, scule si dispozitive pentru reparatii sau constructii de nave.    
     La malul Dunarii, santierul are o cala de lansare-ridicare nave de pana la 2000 t si cheuri tip estacada pentru armarea-dezarmarea unor nave de pana la 15.000 tdw, iar in bazinul nou o cala de ridicare-lansare nave de pana la 4.500 tdw si cala orizontala de reparatii-constructii.